Les 6

De zesde les Kookkunst stond geheel in het teken van de Maillard reactie. Een Maillard reactie is een reactie tussen eiwitten (aminozuren) en reducerende suikers welke op hoge temperaturen reacties met elkaar aan  gaan waarbij nieuwe moleculen gevormd worden. Maillard reacties spelen in veel gerechten zoals gebakken biefstuk, jus of saus, pannenkoeken, brood en het maken van chocolade een grote rol. In de industrie is men vaak niet blij met een Maillard reactie. Deze reacties zijn namelijk erg complex en moeilijk te voorspellen waardoor het niet zeker is wat het eindproduct wordt.

Lysine is een makkelijk aminozuur welke niet van nature in het menselijk lichaam voor komt, het is een essentieel aminozuur en komt voor in peulvruchten en zuivel.Lactose is een disacharide welke van nature voorkomt in het melk van alle zoogdieren. Als op een product extra eiwitten in de vorm van lysine en extra reducerende suikers in de vorm van lactose worden toegevoegd, wordt de maillard reactie versneld en is de reactie extra intens door de extra toegevoegde stoffen.

Tijdens de les kon er vol op geëxperimenteerd worden met de Maillard reactie. Er zijn verschillende soorten en maten chips gemaakt van verschillende soorten aardappels. De aardappels met het minste zetmeel bleken de beste chips op te leveren. Daarnaast werden er nog biefstukken gebakken en daarna langzaam gegaard in de oven wat heerlijke biefstukjes opleverden. Ook werden er vegetarische mini steaks gemaakt van wortel en knolselderij. Deze werden eerst gebakken voor een mooie bruinkleuring en daarna met een oosterse bouillon verder gegaard. Al met al was het dus een erg leerzame en smakelijke les.

Voor de thuisopdracht moest een nieuwe chipssoort worden bedacht, inclusief opdruk voor de verpakking. Hier de link naar het recept om het thuis na te maken!

Reacties zijn gesloten.