Les 5

De vijfde les stond geheel in het teken van eiwitten en soufflés. In het voorbereidingsverhaal is hier van alles over te lezen. Voor de thuisopdracht is een onderzoek gedaan naar de Croque Madame en een variant bedacht hier op samen met een eigen ontworpen free card. Hier de link naar het recept en de free card van de Croque Masalade!
Au bain marie betekent dat iets wordt verhit of warm gehouden in een kom of bak welke boven bijna kokend water hangt. De makkelijkste manier is om een pan deels met water te vullen en deze bijna te laten koken. Hierna wordt er een bak op gezet met het te verhitten product hier in. Het kan ook gebeuren in speciale electrische bakken, deze worden vaak in restaurants gebruikt om eten warm te houden door middel van het hete water in de bak.

Op industriele schaal komt salmonella vaak voor omdat de uitgelegde hennen (kippen die geen goede kwaliteit eieren meer leggen) worden verwerkt tot voer voor de nieuwe kippen. Door onzorgvuldige methodes komt er dus een salmonella besmetting. Salmonella komt dus voornamelijk voor ín de eieren en niet op de eieren. Eieren worden namelijk vaak gewassen voordat ze in de verkoop gaan. Om te voorkomen dat er een salmonella besmetting resulteert uit het consumeren van eieren zijn er een aantal maatregelen. Ten eerste moet er gezorgd worden dat de eieren die gekocht worden heel zijn en geen scheurtjes bevatten. Daarnaast is het verstandig om om gekoelde eieren te kopen of gekochte eieren te bewaren in de koelkast. Eiergerechten moeten ook voldoende verhit worden om bacterien te doden. Dit betekent een aantal minuten bij 65 graden of 1 minuut bij 70 graden. Er kunnen veel gerechten gemaakt worden van eieren, een voorbeel daarvan zijn soufflés. Soufflés zijn hartige of zoete gerechten welke met behulp van stijfgeslagen eiwitten en verhitten in de oven heel erg rijzen. In de oven zal de soufflé zal opzwellen en uitzetten waardoor het uit het vormpje of bakje omhoog gaat en het geheel dus erg luchtig wordt. Belangrijk is dat je tijdens het bakproces de deur van oven niet opent. De temperatuur in de oven zal te snel dalen waardoor de luchtbelletjes in de soufflé te snel krimpen en de soufflé weer in zal zakken. De soufflé zal daarna nog wel kunnen rijzen als het verder wordt gebakken maar het zal niet meer zo goed rijzen als de eerste keer. Eidooier schuimt slecht omdat de eidooier te weinig water bevat om op de schuimen. Dit kan worden verholpen door een eidooier te verdunnen met water en deze op te kloppen in een au bain marie bak.

Reacties zijn gesloten.